Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Wil je weten wat de oorzaken van jouw klachten kunnen zijn?

Maak direct een afspraak

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie bestaat uit diverse onderdelen: fysiotherapie voor de bekkenbodem, fysiotherapie bij bekkenpijn of -instabiliteit, en zorg rondom de zwangerschap.

Als de bekkenbodem niet goed functioneert, kunnen er klachten ontstaan door een spierzwakte, verminderde coördinatie of teveel spierspanning. De bekkenbodem heeft invloed op het functioneren van de blaas, darmen en seksuele functies. Een functiestoornis vanuit het bekken kan dan ook tot verschillende klachten leiden. Bekkenklachten die de bekkenfysiotherapeut kan behandelen of begeleiden:

  • Pijnklachten in de periode rondom zwangerschap en bevalling
  • Ongewild verlies van urine, windjes of ontlasting
  • Aandrang om te plassen of ontlasten
  • Moeite met het verliezen van urine of ontlasting
  • (Gevoel van) verzakking van de blaas, baarmoeder of endeldarm
  • Pijn in de onderbuik, onderrug of geslachtsorganen en anus
  • Pijn bij vrijen (wanneer dit samenhangt met de bekkenbodem)
  • Erectiestoornissen (vaak door onvoldoende ontspanning van de bekkenbodem)

Hoe ziet zo’n behandeling er uit?

Allereerst vindt er een uitgebreide intake plaats, zodat vastgesteld wordt wat de problemen zijn. Zo kunnen ook eventuele problemen elders aan het licht komen. Vervolgens vindt er onderzoek plaats, wat in geval van bekkenbodemproblematiek in principe een inwendig onderzoek is. Op grond van intake en onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Vaak zal dit oefentherapie zijn, vergezeld van uitleg, tips en informatie over het bekken(bodem)gebied. Ook kan de kracht en de (ont)spanning van de bekkenbodem gemeten worden of kunnen bekkenbodemspieren geprikkeld worden m.b.v. apparatuur.

De fysiotherapie bij bekkenklachten als bekkenpijn is gericht op oefentherapie. Door oefening zal er meer kracht en stabiliteit rondom het bekken ontstaan, waardoor het bewegen in functionele zin verbetert en de pijnklachten zullen verminderen.

Stefani van Veen-Nieuwkoop is Msc bekkenfysiotherapeute bij Fysiotherapie Koesen en Krijnen.

Terug naar specialismen