Dry-needling

Dry-needling

Wil je weten wat de oorzaken van jouw klachten kunnen zijn?

Maak direct een afspraak

Wat is dry-needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald om gespannen en pijnlijke spieren aan te prikken. Op die manier wordt een snelle en langdurige ontspanning gerealiseerd. Er is dus geen sprake van het inspuiten van vloeistoffen in de spier.
Bij dry needling wordt één naald kortdurend in specifieke punten in de spier – de zogenaamde triggerpoints – geprikt. Een triggerpoint is een ‘knoop’ in de spier met veel spanning, waardoor deze zowel lokale als uitstralende pijn op een andere plek kan veroorzaken. Dit betekent dat de triggerpoints de hoofdoorzaak van uw klachten kunnen zijn.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints, om vervolgens weer pijnvrij en gemakkelijker te kunnen bewegen. Het is van toepassing op de spieren in de arm of het been, alsmede de spieren langs de wervelkolom. Na de behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden.

Hoe voelt dry-needling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier zich even kort aan. Dit wordt de Local Twitch response (Ltr) genoemd. Het gevoel is vergelijkbaar met kramp. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wat vermoeid en zwaar aan. Dat betekent dat de behandeling een positief effect heeft. Soms kunnen er wat tijdelijke verschijnselen optreden na de behandeling, zoals blauwe plekken of kortdurende pijn. Dat is meestal van korte duur.

Klachten waarbij dry needling kan
worden toegepast

  • Lage rugklachten
  • Klachten in de heup, knie, enkel en voet
  • Nekklachten, hoofdpijn en migraine
  • Schouder- en armklachten

Rob Koesen en Dick Krijnen zijn de dry needling specialisten bij Fysio Koesen en Krijnen.

Terug naar specialismen