Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Wil je weten wat de oorzaken van jouw klachten kunnen zijn?

Maak direct een afspraak

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie kan ingezet worden bij de volgende klachten: oedeem (lymfe-oedeem,lip-oedeem), circulatiestoornissen, posttraumatische klachten, postoperatieve klachten na bestralingen en dermatologische aandoeningen.

Oedeemtherapie is gericht op een betere en snellere afvoer van het oedeem (teveel aan vocht). Een onderdeel van oedeemtherapie is manuele lymfedrainage: een zachte massagevorm om het lymfestelsel te stimuleren.

Lymfedrainage is een normale, natuurlijke functie van ons lichaam, welke verstoord kan worden door een ongeval, ziekte, operatie of bestralingen. In dit geval probeert de therapeut door middel van massage de drainage (afvoer van vocht) te optimaliseren.

Andere onderdelen van oedeemtherapie zijn: compressietherapie, cure taping, bewegingstherapie, instructie en educatie aan de patiënt over het omgaan met oedeem.

Tijdens de intake wordt in beeld gebracht wat de problemen zijn, eventueel aangevuld met uw verwijzing en/of beeldvormend onderzoek van uw arts of specialist. Vervolgens wordt aan deze doelen gewerkt. Hoe de behandelingen er inhoudelijk uitzien, is voor iedereen verschillend. De ene patiënt gaat na enkele behandelingen zelf met adviezen en tips aan de slag, de andere komt gedurende een langere periode.

Sandra van den Crommenacker is de fysio- en oedeemtherapeuten bij Fysiotherapie Koesen en Krijnen.

Terug naar specialismen